Volem una ordenança sobre energia sostenible i per a la transició energètica a Sant Vicenç dels Horts

energia sostenible i transició energètica

L’any 2008, la Unió Europea va inciar el Pacte d’alcaldes i alcaldesses pel clima i l’energia sostenible local, una iniciativa per canalitzar i reconèixer la participació del món local en la lluita contra el canvi climàtic, i que ha aplegat milers de ciutats i poble d’Europa en un moviment únic.

A Catalunya són més de 600 municipis els adherits al Pacte. Molts d’ells han iniciat accions que han generat estalvis d’energia, d’emissions de gasos d’efectes hivernacle i de recursos econòmics als Ajuntaments.

El pacte pel clima i l’energia té tres pilars principals:

  • Compromís de reducció d’emissions de gasos d’efectes hivernacle mitjançant l’augment de l’eficiència energètica i un major ús de fonts d’energia renovables.
  • Compromís d’avançar cap a la resiliència de les ciutats afegint la obligació de redactar un Pla d’Adaptació al Canvi Climàtic i executar-en les accions
  • Compromís que el subministrament energètic sigui segur, disponible , equitatiu i sostenible.

Sant Vicenç dels Horts va signar l’adhesió al Pacte pel Clima i l’Energia el desembre de 2008, que va portar a l’aprovació del Pla d’Acció per a l’Energia de Sant Vicenç dels Horts el mes de març de 2011, que incloïa una sèrie d’accions dirigides a reduir un 20% les emissions de C02 abans de 2020.

Les accions previstes tenien a veure especialment amb millores en la il·luminació interior dels equipaments, amb la incorporació de llums leds d’alta potència; la millora en l’aïllament tèrmic als sostres, portes i finestres dels equipaments municipals; la substitució del combustible de les calefaccions de gasoil i la substitució de les calderes de gas de baix rendiment per sistemes més eficients; la millora del control de la climatització; la realització d’auditories energètiques i plans de millores en edificis i/o estudis de viabilitat; la introducció de plaques solars fotovoltaiques per producció d’energia elèctrica per autoconsum i venda a la xarxa; la creació de la figura de gestor/a energètic/a municipal, etc.

 

Per tot això, demanem al Ple de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts l’adopció dels següents acords:

  1. Reafirmar els compromisos inclosos al Pacte pel Clima i l’Energia.
  2. Realitzar un estudi sobre el grau de compliment d’aquest Pla d’Acció per a l’Energia a Sant Vicenç dels Horts.
  3. Aprovar la necessitat d’aprovar una ordenança sobre transició energètica, tant pel que fa internament a l’Ajuntament, com a tot el municipi de Sant Vicenç dels Horts
Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.