Treballem la memòria històrica a Sant Vicenç dels Horts

El PSC presenta una moció al Ple de l’Ajuntament per tal de fer un estudi que inclogui tant el nom de veïns i veïnes de Sant Vicenç dels Horts que van patir directament la repressió franquista, com el nom dels espais públics del municipi que portin el nom de persones que col·laboressin amb el règim franquista.

MOCIO MEMÒRICA HISTÒRICA psc sant vicenç dels horts miguel comino

La Llei de Memòria Històrica (Llei 52/2007, de 26 de desembre), per la qual es reconeixen i s’amplien drets i s’estableixen mesures a favor de les persones que van patir persecució o violència durant la guerra civil espanyola i la dictadura militar, és una llei de l’ordenament jurídic espanyol, aprovada pel Congrés dels Diputats el 31 d’octubre de 2007, partint del projecte de llei prèviament aprovat pel Consell de Ministres del dia 28 de juliol de 2006, durant el mandat de José Luis Rodríguez Zapatero com a president del Govern.

Tot i que per a moltes persones la Llei de memòria històrica és insuficient, sí va suposar un important pas endavant sobre tot en quant al reconeixement de les víctimes de la guerra civil (1936-1939) i la posterior dictadura militar del general Francisco Franco (1939-1975)

La llei també aspira a fer una feina de conscienciació per a evitar que es puguin tornar a repetir aquells fets. Entre aquesta feina es troba el fer desaparèixer de l’espai públic els noms i altre tipus d’homenatge fets a aquelles persones que d’una manera directa o indirecta van col·laborar amb el règim franquista durant els quaranta anys de dictadura militar.

El poble de Sant Vicenç dels Horts té dret a conèixer el nom de les persones que van ser perseguides durant la dictadura militar per poder homenatjar-les com mereixen. De la mateixa manera, el poble de Sant Vicenç dels Horts també té dret a saber si algun dels seus carrers o algunes de les seves places porta el nom d’alguna persona que col·laborés amb el règim franquista.

El Grup Municipal Socialista proposa al Ple de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts l’adopció dels següents:

ACORDS:

1.L’Ajuntament elaborarà en un termini màxim de sis mesos un estudi que inclogui tant el nom de veïns i veïnes de Sant Vicenç dels Horts que van patir directament la repressió franquista, com el nom dels espais públics del municipi que portin el nom de persones que col·laboressin amb el règim franquista.

2.Aquest estudi haurà de ser públic i servir de base per a una reflexió conjunta sobre com homenatjar les persones represaliades durant la guerra civil i la dictadura franquista, així com sobre el nom dels espais públics afectats que puguin aparèixer.

3.Donar trasllat de l’acord a l’Associació de Memòria Històrica i Democràtica del Baix Llobregat, a la FMC, a la ACM i als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya i del Congrés dels Diputats.

 

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.