Volem votar un nou acord, no la ruptura

L’1 d’octubre el govern català ha convocat un referèndum sobre la independència sense garanties democràtiques.

  1. La prioritat és la unitat civil del poble de Catalunya, i aquest simulacre de referèndum, unilateral i il·legal, pot dividir la societat catalana sense resoldre cap problema.

  2. És l’obligació dels polítics vetllar per proposar i construir un futur en comú millor per a tots, treballar per resoldre problemes enfortint la cohesió social, fent propostes, debatent, contrastant, buscant punts d’acord i crear escenaris capaços d’aglutinar les majories ciutadanes el més àmplies possibles.

  3. Una qüestió tan complexa, tan transcendental i amb tantes conseqü.ncies, no es pot decidir un dia, en un minut, evitant la deliberació i l’esforç de consensuar, que és la major expressió de la democràcia.

  4. Una llei aprovada amb presses, amb l’únic suport de la majoria independentista al Parlament de Catalunya, trepitjant els drets de l’oposició, a poques setmanes de la celebració del referèndum, no pot ser l’instrument per prendre una decisió que pretén acabar amb més de cinc segles de relació entre Catalunya i la resta d’Espanya.

  5. El simulacre de referèndum que s’ha convocat no serà efectiu ni vinculant, ni tindrà garanties democràtiques, ni tindrà cap reconeixement internacional.

  6. No és un referèndum legal. No està emparat ni en la Constitució, ni en l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, ni en el Dret Internacional, tal i com han dit la Comissió de Venècia del Consell d’Europa, el Tribunal Constitucional, el Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya i els lletrats del Parlament de Catalunya.

  7. No té cap garantia democràtica. Amb un règim electoral aprovat per una majoria inferior als dos terços dels membres del Parlament exigida per l’Estatut d’Autonomia, sense representació del poder judicial, amb un cens no oficial (perquè el cens és competència estricta de l’Estat), amb interventors que només defensen una de les opcions, amb unes meses integrades per persones voluntàries que defensen una opció determinada, amb paperetes impreses a casa, sense cabines de vot o sense l’exigència de quòrum mínim de participació, entre altres mancances.

  8. No acceptem la disjuntiva “o independència o continuar com fins ara”. Nosaltres volem renovar l’acord de la Constitució de 1978. Un acord per enfortir l’autonomia de Catalunya, millorar el seu finançament i reconèixer el caràcter plurinacional d’Espanya en el marc d’un Estat federal. Un acord que sigui sotmès a referèndum per tal de saber si els catalans i les catalanes i el conjunt dels espanyols i espanyoles el donen per bo.

  9. Volem votar un acord, no la ruptura. Volem votar de veritat, respectant la llei, amb plenes garanties democràtiques, després d’un esforç sincer de diàleg, negociació i pacte. Rebutgem qualsevol iniciativa unilateral i il•legal, perquè estem convençuts i convençudes que així no se soluciona el problema, sinó que s’agreuja.

  10. La convocatòria de l’1 d’octubre és una operació política en favor de la independència que només serveix als interessos dels i de les independentistes. Per això els diem “que no comptin amb nosaltres”.

volem votar un nou acord no la ruptura

Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.