Sobre la polèmica iniciada després de saber que l’equip de govern ha decidit rebaixar la subvenció que rebia la Cofradia

Sobre la polèmica iniciada després de saber que l’equip de govern de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts (Junts x SVH + SVH Sí Puede) ha decidit rebaixar la subvenció que rebia la Cofradia per les activitats que organitza.

 

Independentment de les conviccions religioses que cadascú tingui (o no tingui, com és el meu cas) crec que la rebaixa de la subvenció a la Cofradía és una mala notícia.

Fa molts anys que l’Ajuntament va decidir apostar per la Setmana Santa com un eix fonamental per potenciar el nostre municipi, tant culturalment com econòmicament, com en projecció exterior.

Ja fa molts anys, la Setmana Santa de Sant Vicenç va ser declarada Bé Cultural d’Interès Local.

A més, l’any 2014 la Setmana Santa de Sant Vicenç va guanyar el Premi Reconeixement Cultural del Baix Llobregat.

Any rere any, gràcies al treball conjunt de l’Ajuntament i de les dues entitats (Cos de Portants del Sant Crist i la Cofradia el Santísimo Cristo de la Salud y de Nuestra Señora de la Soledad) s’ha aconseguit que la Setmana Santa vicentina sigui un referent cultural, molt més enllà del nostre municipi.

Ahir, via xarxes socials (sense cap notificació ni formal ni informal per part de l’Ajuntament), vam saber que el Govern Municipal ha anunciat a la Cofradía una rebaixa en la subvenció que rebran el proper any, fent servir com argument la millora de la transparència (com si no es pogués ser transparent mantenint les xifres del 2016): l’Ajuntament deixarà de subvencionar, entre altres coses, l’actuació de Diana Navarro o el lloguer d’una nau on la Cofradía té la seva seu, assagen i guarden les seves pertinences; amb un descens global de més de 20.000€ respecte l’any 2016.

Amb aquestes condicions, la Cofradía assegura que està en risc la celebració de la processó de Dijous Sant, un dels actes centrals de la Setmana Santa vicentina i, de llarg, el que més ciutadans i ciutadanes de Sant Vicenç i de fora del nostre poble aplega.

Junts x Sant Vicenç, principal partit del Govern Municipal, diu que continuen apostant per la Setmana Santa de Sant Vicenç i asseguren que la dedicació pressupostària no variarà el 2017 per a les activitats de Setmana Santa.

Així, doncs, si es tracta d’una qüestió de transparència, haurien d’explicar en què gastaran els més de 20.000€ que li treuen a la Cofradía.

Com deia, la rebaixa de la subvenció en més de 20.000€ a la Cofradía és una mala notícia per diversos motius:

  • és una decisió precipitada i unilateral de l’equip de govern (sense consensuar-la ni amb l’entitat ni amb la resta de Grups del Consistori) que posa en risc la celebració de la processó de Dijous Sant;
  • contradiu l’aposta estratègica que va adoptar l’Ajuntament en Ple de potenciar la Setmana Santa com eix de dinamització social, cultural i econòmic de Sant Vicenç dels Horts;
  • genera un problema on abans no hi era;
  • genera una tensió gratuïta i del tot innecessària sobre una entitat del nostre municipi
  • posa en qüestió un eix estratègic de ciutat que, almenys fins ara, havia generat consens

 

Animo l’equip de govern a reconsiderar la seva decisió i a obrir un procés de diàleg amb l’entitat i amb la resta de Grups de l’Ajuntament per trobar una solució que pugui ser satisfactòria per a tothom.

Ningú no hauria d’oblidar que són tant la Cofradia com el Cos de Portants, els autèntics motors de la Setmana Santa de Sant Vicenç, que sense aquestes entitats i la seva gent no hi ha Setmana Santa i que, com a mínim, mereixen respecte i consideració.

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.